Wednesday 28 September 2011

Dovleac de Leac

Dovleacul este o leguma desprinsa parca din povesti.
In arta culinara este pregatit intr-o multime de feluri, dulci, sarate, foarte variat condimentate.
Geometria si consistenta lui inspira forme sculpturale vrajite, personaje de basm care sa ne apere de spiritele rele. Pe romani, dovleacul ii duce cu gandul la stramosi, la rasfatul permis in post si la tot soiul de mancaruri traditionale.

Exista foarte multe tipuri de dovleci – fiecare cu alta forma, marime, culoare si aroma – dar toti contin substante nutritive, care lupta impotriva bolilor de inima, a cancerului, impiedica pierderea vederii si combat depresia.


                           



Bostaneste comestibil, avand o forma rotunda, cu striatii si coaja galben-portocaliu inchis sau verde-gri (ou de rata). Pulpa sa nu este la fel de dulce ca a celorlalti dovleci.

Dovleac Buttercup – este un dovleac de marime medie, avand forma unei tobe, cu o coaja de culoare verde inchis cu gri. Pulpa este portocalie, densa si uscata.
    

Dovleac ghinda – este un dovleac de marime mica spre medie, avand forma unei ghinde, de culoare verde inchis, portocaliu, verde si portocaliu sau alb, avand o coaja groasa, striata. Carnea sa de culoare galbena este suculenta si dulce. Copt, este foarte gustos.

Dovleac Banana – este un dovleac lung si mare, cu pulpa de culoare portocalie si coaja galbena. Mai exista si dovleci cu coaja de culoare albastra si roz cultivati in ferme mici.

Dovleac Delicata – este un dovleac de marime mica spre medie, elongat, cu coaja crem cu dungi portocalii sau verzi. Spre deosebire de alti dovleci de iarna, coaja acestui dovleac este comestibila, pulpa sa este cremoasa, cu gust dulce asemanator porumbului si aroma delicata.

 Dovleac galusca dulce (squash) – este foarte mic, fiecare leguma constituind o portie. Coaja sa este galbena cu fasii colorate in verde inchis, iar pulpa este portocalie, dulce si suculenta.

Dovleac Hubbard – este mare, cu coaja prafoasa albastru-verzuie, noduroasa, usor rigida. Are o pulpa seaca, de culoare portocalie.




Dovleac Spaghetti – are marime potrivita, este lunguiet, cu o coaja neteda de culoare galbena. Dupa fierberea sau coacerea dovleacului intreg, se taie in jumatati, iar pulpa sa se scoate cu o furculita, sub forma de suvite asemanatoare cu spaghetti, crocante.




Dovleac Turban – are coaja portocalie si este un dovleac decorativ, avand un mot de forma unui turban. Este o ruda a dovleacului turcesc, cu pulpa seaca, usor dulce.
Dovleac turcesc – este de marime medie, avand forma unei alune mari. Are o coaja neteda maronie sau galben-portocalie. Pulpa sa de un portocaliu intens are o dulceata discreta.
Este cunoscut din mosi stramosi ca toate partile dovleacului pot fi folosite in diferite boli.

Semintele ca atare sau uleiul pretios obtinut prin presare, pulpa cruda sau sucul proaspat obtinut prin stoarcere, coaja dovleacului  si miezul („casuta” semintelor) sunt adevarate medicamente atat pentru oameni cat si pentru animale.

Pulpa de dovleac, are proprietăţi diuretice, purgative şi sedative
Miezul seminţelor de dovleac si uleiul obtinut prin presarea la rece a acestora cuprind parca o intreaga farmacie:
- combat balonarea, amelioreaza colita de putrefactie
- regleaza tranzitul si elimina parazitii intestinali
- scad colesterolul si protejează muşchiul cardiac
- detoxifica, au efect usor diuretic ÅŸi protejaza rinichii
- favorizează regenerarea părului si unghiilor
- stimuleaza sistemul hormonal la femei inhiband dezvoltarea tumorilor, chisturilor si a tesuturilor canceroase
- regleaza productia de hormoni masculini fiind benefic in afectiunile prostatei
- creste fertilitatea de cuplu
- previne formarea cataractei

DOVLEACUL contine foarte multe principii active valoroase, a caror prezenta si eficienta este confirmata prin analize de laborator si foarte multe studii clinice. O „scurta” enumerare este cat se poate de convingatoare:
- vitamine: A, B, C, E, F, K, etc.
- minerale si microelemente: zinc, magneziu, mangan, fier, cupru, fosfor etc.
- acizi grasi polinesaturati: palmitic, stearic, linoleic, oleic etc.
- principii complexe: carotenoizi, luteină, zeaxantină, fitoestrogeni, protide, lecitina, rezine, enzime etc.


Asa ca am ales un dovleac din soiul acela alungit pe care vorbitorii de limbă engleză îl numesc squash. Are ceva mai multă apă, nu e atât de fibros și poate fi foarte dulce. Pentru a construi o mâncare în jurul lui, am mai pus pe masă două felii de cotlet de porc, un ardei gras, o căciulie de usturoi, un bulgăre de parmezan și două linguri de miez de nucă





Nuca și parmezanul sunt pentru sos (se transformă în sos cu ajutorul nemijlocit al unei căni de smântână dulce)

Este bun usturoiul copt. E dulce, fin, aromat plăcut. Parcă ar fi altceva, altă legumă. Înainte de a-l pune la copt îi tai capacul, capătul de care sunt prinse rădăcinile atunci când usturoiul stă în pământ. Fac asta pentru a lăsa căldura să pătrundă până-n miez.


Am așezat în aceeași tavă două rondele de dovleac (groase de un centimetru și jumătate) peste care am presărat cimbru, căciulia de usturoi și ardeiul tăiat în fășii late. Am dat tava la cuptor pentru un sfert de oră la 200 de grade Celsius.


Am ras parmezanul.

 Am fript cotletul pe grill. Șapte minute.

 
Am pus smântâna, parmezanul, miezul de nucă și pătrunjelul într-o tigaie, fără ulei ori alte grăsimi (smântâna e destul de grasă). Am lăsat să dea un clocot.


A durat un sfert de oră să pregătesc mâncarea asta. Fie, 16 minute.




No comments:

Post a Comment